LIPOMA

Wat is het?

Lipoma is een gewone tumor, bestaande uit een zacht vetgezwel en voorkomend onder de huid, maar die ook in dieper gelegen weefsels kan voorkomen en zelfs in diverse lichaamsorganen, zoals het hart, de hersenen en de longen. Ze kunnen de grootte aannemen van een walnoot maar ook van een grote baseball en voelen gewoonlijk zacht en rubberachtig aan. Soorten lipoma's omvatten vetgezwellen aan de oppervlakkige huid, vet in het spierweefsel, de slank makende vetgezwellen, een goedaardig vaatrijk vetgezwelletje, lipoma's, waarbij het vetweefsel ingekapseld is zenuwvezels, slijmvliesbekleding van de gewrichten, het beenvlies en het gebied van de lendenwervel en heiligbeen. Het meest voorkomende type is het vetgezwel aan de oppervlakte van de huid.

Wie krijgt het?

         Oppervlakkige onderhuidse vetgezwellen komen meer bij vrouwen voor dan bij mannen, gewoonlijk aan de romp, nek en hals en de bovenarmen. Ze komen gewoonlijk meer voor bij mensen die te zwaar zijn, ofschoon de vetgezwellen niet kleiner worden, als men gewicht verliest.

         Diep gelegen onderhuidse vetgezwellen treffen gewoonlijk volwassenen tussen de 30 en 60 jaar oud, waarbij meer mannen dan vrouwen ervan te lijden hebben. De gezwellen komen gewoonlijk voor in de grote spieren van armen en benen.

         Slank makende gezwellen zijn kenmerkend bij mannen tussen de 45 en 64 jaar en komen voor in de nek en schouders.

         Goedaardige vaatrijke vetgezwelletjes komen gewoonlijk voor bij jonge volwassenen, speciaal op de voorarm.

         Lendenwervel en heiligbeen vetgezwellen komen voor aan de romp, na een defect aan de ruggengraat. Ze komen gewoonlijk voor bij kinderen, maar kunnen ook bij volwassenen voorkomen.

         Een buitengewoon zeldzame variatie van vetgezwellen is die, waarbij de vetgezwellen niet ingekapseld zijn. Symptomen omvatten veelvoudige oppervlakkige en diep gelegen vetgezwellen, die zich vertonen in armen en benen, of zelfs in de romp, en die komen opzetten in de eerste 2 levensjaren.

         Een goedaardig gezwelletje en nieuwvorming van een gezwel, dat niet ingekapseld is, tasten gewoonlijk de armen en benen aan van kinderen. De aandoeningen kunnen op zich zelf staand of veelvoudig voorkomen en kunnen oppervlakkig zijn of diep gelegen zijn in spierweefsels.

 

Wat is de oorzaak ervan?

Niemand weet waarom vetgezwellen voorkomen.

Wat zijn de symptomen?

Symptomen van vetgezwellen omvatten zachte beweegbare zwellingen onder de huid, die soms bij aanraking pijnlijk zijn.

Hoe komt men tot een diagnose?

De dokter kan een diagnose stellen van een vetgezwel en baseert dat dan op een visueel onderzoek van de patint.

Wat is de behandeling?

Behandeling van vetgezwellen is vaak niet vereist, want in de meeste gevallen kunnen ze chirurgisch verwijderd worden, als ze erg groot, pijnlijk of cosmetisch onaantrekkelijk zijn. De dokter kan ze verwijderen door ze chirurgisch weg te snijden. Liposuctie kan soms toegepast worden en kan resulteren in minder lidtekens. Soms is het niet mogelijk om een niet ingekapseld vetgezwel te verwijderen, als het gezwel te groot is geworden. In dat extreme geval kan amputatie van het ledemaat aanbevolen worden.

Zelf-zorg tips.

Vetgezwellen worden over het algemeen niet zo groot en zijn ook niet pijnlijk. Een operatie om vetgezwellen te verwijderen om cosmetische redenen, heeft gewoonlijk succes, waarbij het gevaar dat ze terugkomen minder dan 5% is.